Bernt Lindekleiv

Bernt Lindekleiv var født i 1943, midt i okkupasjonstiden. Han hadde en tøff barndom, og som han selv fortalte i en dokumentar på TV2 ble han ofte bundet fast i et tau foran huset han vokste opp i på Lofthus. Alle som kjente Bernt vet at han var en fargerik person, men på den tiden hadde folk et annet syn på slikt.

Bernt kom seg gjennom vanskelighetene, og det skulle vise seg at han var en svært ressurssterk mann. Som ung reiste han som så mange andre på hans alder «til sjøss». Han besøkte alle verdenshjørner og knyttet mange kontakter.

Hans Majestet Kongens Garde marsjerer i Torggata (1995) Foto: Egil Knutsen
Hans Majestet Kongens Garde marsjerer i Torggata, i et av flere militære arrangement Bernt fikk til Sauda (1995)
Foto: Egil Knutsen

Bernt hadde evnen til å overtale, og han fikk folk med seg. Undertegnede ble selv sammen med en barndomskompis overtalt til å hjelpe Bernt med å bære ut en «liten hylle» fra en leilighet ovenfor Torvets kiosk. Det ble utfordrende, for møbelet var stort og trappene stupbratte. Vi fikk betalt for jobben, men vi kunne ikke sagt nei til å ta den uansett. Han kjente mannen i gata men også de som satt på toppen og trakk i trådene, og nettverket han opparbeidet seg var en stor del av grunnlaget for alle de fantastiske ting han satte i sving i blant annet Sauda.

Bernt hadde en stor kjærlighet til film, og i 1962 stiftet han sammen med de andre medlemmene i ungdomslaget GU Vardevakt en filmklubb. Ungdomslaget drev også med amatørteater, og Lindekleiv forsøkte å ta dette med seg inn i filmverden. Han hadde en birolle i komedien «Sus og dus på by’n» fra 1962 der ingen ringere enn Arve Opsahl, Carsten Byhring og Aud Schønemann var i hovedrollene. Bernt spilte politimann.

Det ble en filmrolle til. I 1981 fikk datteren Sunniva Lindekleiv hovedrollen i den kritikerroste filmen «Liten Ida», og Bernt spilte også her en birolle – denne gang som russisk krigsfange. Han var også medvirkende i norsk teater, med blant annet en rolle i De Tre Musketerer på Oslo nye teater i 1967. Med økonomisk støtte fra Norsk Kulturråd startet han Haugaland Teater.

I 1970 var det en stor artikkelsak om Bernt i ukebladet Hjemmet der han fortalte om kvinneerobringer, filminteressen og spennende eventyr ute i den store verden. Hjemmet skrev «Ennå finnes det eventyrere. Nordmannen Bernt Lindekleiv har opplevd det meste».

Men verdensvant som han var glemte han aldri Sauda. Han satte i gang mye liv og røre. I 1971 fikk han 15 grekere til å stå på ski for første gang. Det hele foregikk oppe på Breiborg til skuelystne og journalisters store fornøyelse. En måned senere fikk han marinelandslaget og Vikings ungdomslag inn til fotballkamp i Sauda. Marinen kom med tre MTB-er og to kanonbåter, og ble møtt med korpsmusikk på dampskipskaien. To uker etter det fikk han en hel skvadron inn fjorden. Fire MTB-er og fire kanonbåter. Oppmøtet på kaien var stort.

Foto: Stavanger Aftenblad
Foto: Stavanger Aftenblad

I juni samme år var det fortsatt mye snø på Røldalsfjellet, og tror det eller ei, men han hadde direkte eller indirekte medskyld i at selveste forsvarsministeren Alv Jakob Fostervoll måtte være med ut av sightseeingbussen for å måke snø.

Her følger en liste over noen av arrangementene hans:

  • Velferd 1971-1973
  • Påskefestivalen 1975-1981, 1996-1999, 2002
  • Mot-Rus-festivalen 2001
  • Velferdsuka 1993-1999, 2001-2003

En oversikt for alt Bernt har vært med på er det nok ingen som har. Han sto for arrangement av festivaler og viktige møter og fikk til de utroligste ting. Hans arbeid for kunst og kultur er ikke uten betydning, og for dette mottok han Sauda kommunes kulturpris i 2004. Han hadde en evne til å bygge broer mellom ulike kulturer og nasjoner og få de involvert til å møtes på usannsynlige steder. Han har hatt Hans Majestet Kongens Garde på terassen da han bodde i Saudasjøen, og på sin 60-årsdag ble han som første nordmann tildelt Gagarin-medaljen av den fjerde kosmonauten i rommet Pavel Popovitch. Han fikk den greske komponisten Mikis Theodorakis til å fremføre noen av sine verker i et av ovnshusa på Sauda smelteverk, og han samlet i tillegg til Theodorakis, Morten Harket og Bjørn Eidsvåg i Saudahallen.

Søndag 18. januar 2015 sovnet Bernt Erik Lindekleiv stille inn i Oslo etter lang tids sykeleie. Bernt var ingen hvem som helst verken som saudabu eller nordmann.

Legg att eit svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.