Drapene ved Bjønndalsvatnet

Den 26. juli 1944 var de to brødrene Ragnar og Olav Førsund på fisketur i Nordre Bjønndalen sammen med noen venner. De to skulle være ute på Bjønndalsvatnet og fiske alene hele natta, men dagen etter var de forduftet. Det ble igangsatt en leteaksjon, og alt de fant var båten deres som lå og drev i elveosen sammen med en knukket åre.

Ragnar til venstre og Olav til høyre

Saken om de to savnede brødrene i Etne-fjellet pågikk i mange år, men den ble aldri fullstendig oppklart av politiet. De to brødrene hadde hytte i Nordre Bjønndalen, like ved vannet der de forsvant. Etter to måneder fant politiet i Sauda liket av Olav i et lite tjern. Politiet i Ølen og Haugesund var også involvert, og etter at Haugesund tok over etterforskningen ble det konkludert med at det hele var en ulykke. Man må bite seg merke i at det var et delvis nazikontrollert politi som kom frem til denne konklusjonen i 1944.

Det skulle gå mange år før neste spor dukket opp, og blant andre politbetjent Mathias Natvig fra Sauda politistasjon fikk aldri fred. Han var sikker på at det lå noe kriminelt bak det som skjedde den sommernatta i 44, og han var også relativt sikker på hvem som var den skyldige; dette i følge Aftenbladet. Senere ble det avkreftet at Natvig hadde uttalt dette som offentlig tjenestemann, men at han hadde hatt sine tanker i privat sammenheng.

Fangeleiren

Vi må helt frem til 1952 før neste spor i saken dukker opp. Det er syv år siden krigen tok slutt og livet har for lengst gått videre for de fleste. Krigens hendelser er et tilbakelagt kapittel. I Saudasjøen står skallet av det enorme aluminiumsverket som ble bygget i krigsåra som et taust vitne om ødeleggelsene og de nådeløse overtrampa tyskerne gjorde på det tidligere så vakre strandstedet. Der ble fanger fra mange forskjellige land holdt fanget i det som må kunne betegnes som en straffarbeidsleir.

Forholdene var forferdelige, og flere av fangene overlevde ikke oppholdet i Saudasjøen. Det sier seg selv at enkelte ønsket å rømme tross konsekvensene det kunne medføre. Bare 27 av de mange tusen menneskene som ble holdt fanget klarte å rømme i årene 1941 til 1945.

I brakker som dette bodde fangene i Saudasjøen under krigen
Foto: Oppgitt person ved navn Michael Stokke. Dato tatt: 14. juli 1941

Det er midt i uka, tirsdag den 17. juni 1952. To gjetere ser etter sauene sine i Nordre Bjønndalen da de kommer over noe makabert ved en av hyttene i området. De fant en hodeskalle og noen beinrester som viste seg å tilhøre Ragnar Førsund. Dette talte mot teorien og konklusjonen som politiet i Haugesund kom med i 1944. De hevdet at brødrene måtte ha falt utfor et stup og druknet i vannet. Natvig fra Sauda derimot hadde mange ganger uttrykt at det var høyst usannsynlig da det på denne tiden av året var lyst hele natta. Han kunne ikke se for seg at to så fjellvante karer skulle havne utfor en slik ulykke..

Skosporet

Et av sporene som politiet i Sauda fant da de hadde saken var fra en sko. Det var tegn til at det hadde vært et slagsmål ved vannet, og det var spor der som ikke stammet fra brødrene alene. Dette gjorde politiet sikre på at det var snakk om en kriminell handling. Saudapolitiet hadde tatt gipsavstøpning av det ene skosporet og fått det undersøkt av en ekspert. Det kunne ikke være fra en norsk sko, da den var halvsålet på en annerledes måte enn det som var vanlig for norske sko. Politiet i Sauda måtte gi fra seg saken da politiet i Haugesund tok over etterforskningen. Senere skal Natvig ha fortsatt i hemmelighet å gjøre undersøkelser, og han dro opp året etter på samme tid for å sjekke forholdene. Det var lyst og oversiktlig ved vannet midt på natta akkurat som han tidligere hadde tenkt ut. Først i 1947 var det igjen politiet i Sauda som fikk etterforskningen, men det var ingen utvikling i saken som etter hvert ble henlagt.

Tre dager etter funnet av Ragnar i 1952 skrev avisa VG at det var brakt på det rene at det handlet om et dobbeltdrap i fjellet like vest for Saudasjøen, og at gjerningsmannen eller mennene hadde bedrevet tjuvslakt og i den forbindelse kommet i klammeri med brødrene. Et vitne hadde dessuten tidligere fortalt gjennom noen andre arbeidere at han den samme natta møtte en arbeidskollega oppe i skogen like over Saudasjøen. Vedkommende hadde sagt til vitnet at det var bra han ikke kom til det og det stedet, for da hadde det gått ham ille.

Motstandsfolk

Det viste seg at brødrene Førsund var motstandsfolk under krigen. Helt siden krigens første dager hadde de vært aktive med på å gjemme våpen i fjellet og spre illegale skriv. En teori skal ha vært at de ble jaget av tyskerne og hadde rømt til fjells. Der skulle de ha blitt tatt av dage. Olav ble siden fraktet og dumpet i tjernet, da obduksjonen hadde vist at han ikke hadde vann i lungene, og han hadde merker etter slag og opprevne klær. Dette er detaljer politiet skal ha holdt skjult, og som var kjent for andre motstandsfolk.

Kan en eller flere av fangene som oppholdt seg her ha drept Førsund-brødrene? Sannheten får vi nok aldri vite.

Obduksjonen av levningene etter Ragnar viste ingen tegn til skudd eller slag, men de fant noen mulige beinbrudd som kunne skyldes et fall fra en skrent. Det var også et hull i hodeskallen, men ekspertene mente det oppstått av tæring. Den 23. juni 1952 meldte politiet i Hordaland at saken ville bli gjenopptatt, men at det ville bli vanskelig å komme til noen løsning. Det ble endelig slått fast, etter at Ragnars gebiss ble undersøkt av en tannlege i Bergen, at det var han de hadde funnet. Politibetjent Bjørn Gismarvik fra Haugesund reiste så til Etne for å gjøre nye undersøkelser i bygda og oppe på Bjønndalen. Den 26. august samme år ble saken henlagt, og politiet mente at intet kriminelt hadde skjedd.

Siden dukket det opp mange rykter, og vi skal ikke spekulere i hva som har hendt. Etter all sannsynlighet er det snakk om en familietragedie som beskrevet andre steder på nettet.

Kilder for all konkret saksinformasjon: Stavanger Aftenblad, Verdens Gang, Nasjonalbiblioteket

Legg att eit svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.