Fiskehandleren som likte en god spøk

M. Brendemo” var en kjent og kjær kolonialforretning som preget bybildet i forrige århundre. Butikken lå vegg i vegg med “Sauda Tobakk & Cigar” i et sjarmerande blått handelshus i Rådhusgata. Selve butikken ble drevet av Magnar og Bjørg Brendemo. De hadde mange stamkunder som de kjente godt, og de to var et viktig innslag i sentrum.

Utenfor butikken i 1992. Foto/opphavsrett: Kristian Ringhagen

De som hører om fiskebutikken og den spesielle lukten vil nikke anerkjennende. De fleste hadde et forhold til butikken, enten de likte fisk eller ei.

Magnar var fra Gudbrandsdalen og kom som barn til Sauda i 1928, og kona Bjørg kom fra Skodje. Sammen overtok de Sauda Fiskeomsetning, som butikken het den gang, i 1948. Da hadde butikken også en filial i Saudasjøen, og totalt fire ansatte. Før den tid hadde Magnar lenge hatt arbeid hos “Sauda Fiskematkjøkken”, en butikk som holdt til ved siden av dagens Folkets Hus, og som leverte fisk til storhusholdninger.

Flere fiskeutsalg

Det var sterk konkurranse i Sauda sentrum i 1950. Foruten Brendemos to forretninger fantes det seks andre fiskeutsalg.

Sauda Fiskematkjøkken drevet av Johan Myhre, etablert i 1927, markedsførte seg som «stedets eldste og største forretning i bransjen», og omsatte delikatesser, fiskemat, alle sorter sild og fiskevarer, levende og kokt hummer og krabbe, viltkjøtt, hermetikk, syltetøy og alle sorter grønnsaker.

Sauda Fiskesentral, etablert i 1936, solgte alle typer fisk og sild (som de oppga det), mens det i tillegg var en egen fiskedisk hos Sauda Forbrukslag. Det er også oppgitt tre andre fiskeforretninger i 1950, E. Marvik Fiskeforretning, A. J. Sandal Fiskeforretning og M. Austad Fiskeforretning. Sistnevnte ble etablert så tidlig som 1919, men forhandlet kjøtt frem til de byttet over til fisk i 1936. De solgte røkt og saltet fisk, og hadde eget røkeri.

Sauda hadde altså åtte fiskeutsalg i tillegg til flere titalls kiosker og kolonialforretninger spredt over hele kommunen, fra Saudasjøen til Åbødalen og Hellandsbygd. Det må ha vært gode tider for kjøpmennene, men det vitner også om en tid før marginene presset bort kolonialbutikkene og store kjeder tok over markedet.

Inne i fiskebutiken i 1991. Foto/opphavsrett: Kristian Ringhagen

I begynnelsen var det bare fisk og grønsaker som ble solgt hos Sauda Fiskeomsetning, men paret utvidet driften i 1953 da Magnar skaffet seg handelsbrev. Butikken fikk et større utvalg og hadde fra da av i tillegg hermetikk, mineralvann og ulike dagligvarer. Den 10. November 1954 godkjente Sauda Formannskap en søknad om etablering av fiskebil, og med sin velkjente blå Volkswagen Caravelle kjørte Magnar fra november 1954 av fisk hjem til folk. De syntes særlig mye om dette i Saudasjøen og Hellandsbygd, da det var en lang tur å dra til sentrum før i tiden.

Spøkefuglen Magnar

En gang skulle ungutten Hans Rønneberg skaffe fisk til Urmakar Jensen sin katt. Som optimistisk syvåring kastet han jensen-pilken i elva, men det vart ikke mye til napp. Slukøra gikk han til Brendemo og fikk tigget til seg en gratis fisk å henge på kroken. Med et glimt i øyet, for Magnar visste godt hvem som skulle få fisken, hang han en røkt sild på kroken til Hans. Mon tro om noen hadde seg en rett så god latter i det Hans sprang over veien for å fortelle kva han hadde fått på kroken i Nordelva.

Utenfor butikken i 1979. Foto/opphavsrett: Remy Penev, Facebook

Minnene og historiene er mange og gode. Butikken ble avviklet i 1992, og ekteparet trakk seg stille tilbake for å nyte tilværelsen. De ble savnet, men det er ingen som kan holde på evig. Fiskebutikken og ekteparet Brendemo er så sannelig en viktig del av Saudas historie.

Legg att eit svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.